The Last Lesson Important Question Answers Of Class 12

The Last Lesson Important Question Answers Of Class 12

Here provide the last lesson important question answers of flamingo NCERT and extra previous years solutions with long short and value based. So you remember all these questions answers they support to get better performance in your exams.

Table of Contents

The Last Lesson Important Question Answers of NCERT

In this section you deal with the last lesson important question answers (short) of the NCERT book. These questions are most likely to appear in the exam.

(1) What was Franz expected to be prepared with for school that day? 

Ans. Franz hoped that he would be ready to give to the contestants. M Hamel who was his French teacher. He had announced that he would question the participants about the class, but Bad Franz did not even know the first word about him.  

(2) What did Franz notice that was unusual about the school that day? 

Ans. Usually, when school started, there was a big commotion, which could be heard on the street. But all this was still as quiet as Sunday morning.  Nor was there any opening or closing of the desk and his classmates were already in their places.

(3) What had been put up on the bulletin board? 

Ans. Order from Berlin was written on the bulletin board. The order was that from the next day only German schools would be taught in Alsace and Lorraine and new teachers would join the school from the next day.  

(4) How did Franz’s feelings about M. Hamel and school change?

or What announcement did M Hamel make? What was the impact of this on Franz? 

Ans. Franz was astonished to hear the announcement that Hamel announced that they would give him his last French as the order arrived from Berlin, only to teach German in the schools of Alsace and Lorraine.  

Suggest: The Last Lesson Summary Class 12

(5)”What a thunderclap these words were to me!” What were the words that shocked and surprised the narrator? 

Ans. M Hamel announced that there was an order from Berlin to stop schooling French and it was his last French lesson that seemed to be a rumble to Franz. He will no longer learn his native tongue French.  

(6) What is’ Linguistic Chauvinism’? Explain this in reference to M Hamel’s views about his language. 

Ans. ‘Linguistic Chauvinism’ means carrying arrogance in one’s language too far. But the love of Hamel and the village elders for the French did not depend on it. Slightly, they are fatalities of it, with German being imposed on French-speaking people. M. Hamel is actually proud of the French language. He urges others to certainly not forget such beautiful language.

The Last Lesson Important Question Answers Of Class 12

(1) The people in this story suddenly realise how precious their language is to them. What shows you this? Why does this happen? 

Ans. While the order came from Berlin that only German schools be taught, people realized that today was the last day to learn their mother tongue. Many elderly people came to attend the school to show their fondness for the language, they also occupied the back benches. Which were usually already empty? Franz regretted not knowing the participants.  

When M. Hamel suddenly introduced him to the fact that he would become a butt of all the jokes before the Germans, his language was his identity, the ‘key’ to his prison. The strongest proof of how important his language became can be taken from the last text of M. Hamel. Everyone was very attentive. Franz also found the text quite easy to understand, when he has previously found French “the last lesson” very tricky.  

(2) “When a people are enslaved, as long as they hold fast to their language, it is as if they had the key to their prison.” Explain.               

Ans. Suppression of a country deprives people of their identity and freedom. A person has to face restrictions in his land. In these testing times, it is only our mother tongue that acts as a unifying force and binds us together.  

It becomes a weapon against the oppressors who compulsorily entered our country. It helps us to communicate our opinion and thoughts and express them to the person. The teacher M Hamel is totally right when he says that tongue is ‘the key to his jail. Language is a means that initiates and supports the independence movement. He therefore reminds his countrymen of the significance of language; this is their individuality and when they clash for it the cohort to come will keep in mind that they were once slaves.

Suggest: 7 Best Professional Courses after Class 12th

(3) Franz thinks, “Will they make them sing in German, even the pigeons?” What could this mean?

Ans.                                                 What will you conquer

XYZ  

During the Battle of Franco-Prussia, as the story relates to ‘The Last Lesson’, France lost two of its districts to Germany. The Germans pass a briefing that from now on, only Germans will be qualified in schools. The irritation of the Germans and the French is quite a failure. It has filled the people with great nationalistic feelings. Unexpectedly, the pigeon cooed on the roof in a small tone, and Franz asked himself if they would sing the pigeons in German as well.

This comment is a typical response of a French person to learn German. The attitude of the French is full of hatred and frustration. It also shows the extent to which the Germans will go in their attempts at linguistic conservatism. It is clear from the example in question that man has a strong desire to impose his will on others, to restrain others. This very instinct of man is responsible for stress, turmoil and conflict in the world. In today’s world, only kindness, tolerance and a sense of brotherhood towards our fellow beings can lead us to peace and prosperity.  

The Last Lesson Important Question Answers of Previous Year CBSE

In this section you deal with the last lesson important question answers (extra extract short and long) of the previous years CBSE exam. These questions are most likely to appear in the exam.

(1) Why was Franz confused? What added to his confusion? 

Ans. When Franz arrived at the school, he saw the entire place as unusually quiet, strange and serious. He was behind schedule for school and thought that M Hamel would scold him. But, to his surprise, M. Hamel spoke to him very politely and invited him. However, what he liked most was the presence of village elders in the classroom.  

(2) How did Franz perform when his turn came to recite? 

Ans. While it was Franz’s turn to recite, he mixed in on the first words and stood in his place, embarrassed. He did not have the courage to look at his teacher and confront him.

(3) How did M Hamel praise the French language? 

Ans. M. Hamel called French the most beautiful language in the world. According to him, it was the most salubrious and clear language. They wanted the citizens of France to keep it among them and never forget it.    

Suggest: Lost Spring Summary & Questions

(4) How is the mother tongue important? 

Ans. The mother tongue is representative of the true identity and nature of a nation. It acts as a binding force, creating unity among the countrymen. M Hamel correctly said that when persons are slaves as long as they hold their language, it is as if they had a jail key.    

(5) What was M Hamel’s contribution to the school in Alsace? 

Ans. M. Hamel gave the school forty years of extended and trusty service. However the students cranked him up and he was a true Frenchman at kindness, who took great pride in teaching his mother tongue. He loved school and wanted children to love his language.  

(6) Franz was able to understand everything that day. Why? 

Ans. Franz thought that perhaps I had never paid so much attention in class and that M. Hamel had never explained everything with patience. Probably, there were many reasons that he was able to understand everything well that day.

(7) What did M Hamel teach the class in the last lesson? 

Ans. In his ‘, M. Hamel taught in class about grammar, then about writing and finally a lesson in history. More than that, he explained and made his students aware of the importance of their mother tongue, and taught them to be proud of their language.  

(8) What did M Hamel tell them about the French language? What did he ask them to do and why? 

Ans. M. Hamel praised the French tongue and called it the most attractive, obvious and most logical tongue in the world. He told them to preserve their tongue or protect themselves and never forget it.  

(9) How did M Hamel say farewell to his students and the people of the town? 

Ans.  At the end of his ‘the last lesson’, m. Hamel rose to bid farewell to his students and the people of the city. He then turned to the blackboard and wrote, ‘Vive la France’. Then he dismissed the class with his hand gesture.  

Suggest: Deep Water Summary & Question Answers

(10) Whom did M Hamel blame for not giving due attention to their language?  

Ans. M. Hamel blamed the people of Ales for not paying concentration to their language from working while attending school. He also blamed himself. Regularly, he sent students to water his plants and when he wanted to go fishing, he just discharged them.  

(11) Who did M Hamel blame for the neglect of learning on the part of boys like Franz? 

Ans. M. Hamel blamed himself for Franz’s neglect of learning the language on behalf of the boys. He was a little unsure and would take depicting students’ behaviour and study whenever needed. M Hamel also blamed himself and parents for not taking attention in his teaching.  

(12) What changes came over little Franz after he heard M Hamel’s announcement? 

Ans. After listening to the statement Franz was deeply saddened and regretted not having knowledge of his session and was helpless to learn his mother tongue. His books suddenly became his old friends whom he could not leave.  

The Last Lesson Important Question Answers

(1) Draw a character sketch of M Hamel. 

Ans. M Hamel is portrayed as a character on many sides with his temperament. In the beginning, he seems to be a typical school master, who the students are very afraid of and are very strict. M Hamel gives the dreadful news of the French being last in class; he sees an entirely different side to it. However, as the final lesson begins, he is very kind and gentle towards his students. He did not scold Franz for being late or not being able to recite his text. He is also a true patriot of heart.  

He calls French the most beautiful, clear and most logical language in the world. He desires the people of France to keep their language among themselves. He gets very excited towards the end, because when the final goodbye moment arrives, he is suffocated and simply writes on board, as big as he cans, ‘Vive la France!’  

(2) Describe the change in the attitude of Franz towards his language and his teacher.  

Ans. Franz initially does not want to go to school. He has never been an honest and devoted student. He fears that his teacher M Hamel will scold him, as he has not learned. He finds his teacher hard and wandering. When he arrives at the school, he is surprised as M Hamel talks to him politely. He is still confused and absorbing the situation.  

M. Hamel declares his final French lesson. Poor Franz no longer regrets that he learned his lesson. He knows his mother tongue very little and now he will never learn it. His books, which were a nuisance to him, suddenly seemed like old friends. The thought that he would never see M Hamel again would make him forget about his insanity. He starts feeling very sorry for his teacher.  

(3) Explain “M Hamel was an epitome of patience that day— A true patriot” 

Ans. M. Hamel was very patient that day. He did not comment on Franz’s late arrival. When he did not follow the rules of the contestants, he did not scold Franz. In fact, she blamed them all for neglecting the study of their mother tongue, the French language. He was a patriot according to the fact that he praised the French language for its clarity, logic and beauty and called upon his listeners to fast on it.

M. Hamel had been teaching in school for forty years, so when he left school everyone was overwhelmed with emotions. But M. Hamel maintained the utmost dignity and restraint. He demonstrated strong courage and patience and listened to every lesson till the last. At the end of the lesson, he wrote on the blackboard, ‘Vive la France!’, Meaning ‘Long-lived France’, indicating that he was a loving person, a true patriot.  

Suggest: Memories of Childhood Summary & Question Answers

(4) Why did M Hamel not scold Franz for not learning his lesson? 

Ans. M. Hummel scolds Franz for not learning his lesson, because it was too late to do anything about it. It was M Hamel’s last day at school. He was supposed to teach the “last lesson” to his students that day. Even the messengers reflected the mourning that pervaded all hearts. It was a very emotional day for all.  

M Hamel was also not on his usual strictness that day as it was not just another normal day at school. It was very natural that M. Hamel was also made aware of the fact that he would never teach French after that day. He told everyone that he had always stopped learning the next day and now there is not much time left to learn. He was surrounded by emotions to think about scolding anyone and so he has not scolded Franz.  

(5) Explain the importance of the parting message on the day of ‘The Last Lesson : Cite some examples from the text to support the explanation.  

Ans. The day of the last lesson was filled with regret and sadness. Everyone – French language teachers, students and village elders – appeared in a very sad mood. People were stunned by the New Berlin order. This aroused a sense of patriotism towards his language.  

M Hamel announced that he was going to deliver the last lesson in French. He has called French the most beautiful, clear and most gentle language. He parted with the message that one should preserve one’s language because it is the key to one’s freedom. This left a deep impact on the audience. He completed his class by writing ‘Vive la France’ on the blackboard. These farewell messages awakened the patriotism of the people and instilled in them a sense of love and respect for their mother tongue.

Suggest: Letter Writing format

Notice Writing format for Class 12

Advertisement Writing format for Class 12

The Format of Informal Letter for Class 12

These are The Last Lesson Important Question Answers – that will support you to score better marks in examination.

Here provides all types of class 12 English flamingo the last lesson extra questions, it depends on you how to catch up lots of solutions and hard preparation for better performance in your results.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here